Uyku EEG Nedir?

Uyku EEG Nedir?

Uyku EEG

Kısa Süreli Uyku EEG  veya Tüm Gece Uykuda EEG

Uyku sırasında beyinin biyoelektrik aktivitesi tamamen değişir. Uykunun farklı dönemleri vardır ve bu dönemlere özgü EEG değişiklikleri saptanır.

Gündüz veya gece, 1 saat veya 3 saat süreyle, ve tüm gece boyunca yapılan bir tetkikdir. Hastayı izleyen hekimin kararına göre, özellikle rutin EEG incelemesinin normal bulunacağı tahmin edilen ya da uykuda epilepsi nöbetleri tanımlanan hastalara, kısa süreli uykuda EEG ya da tüm gece süresince uykuda EEG incelemeleri gibi temelde aynı ama bazı süre ve durum farklılıkları olan incelemeler planlanabilir.

Kısa süreli uyku EEG’si ve tüm gece uykuda EEG incelemelerinin başında mutlaka uyanık dönemde rutin EEG kayıtları elde edilir ve bundan sonra hastanın uyumasına izin verilerek incelemeye devam edilir. Kısa süreli uykuda EEG incelemesinde 1-3 saatlik uykuda kayıt ardından hasta uyandırılır. Tüm gece uykuda EEG incelemesinde gece boyunca hastanın uyumasına izin verilir ve kayıtlara devam edilir.

Uyku  beyindeki anormal elektriksel aktivitenin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Kişiyi uyutmak için beyin aktivitesini etkilemesi ve muhtemel elektriki deşarjları baskılaması nedeni ile anestezik ajan tercih edilmemelidir. Gece normal uykuda (1 saat veya tüm gece) yapılan tetkikin fizyolojik şartlarda ve etik açıdan en uygun yöntem olduğunu ayrıca yeterli bilgi sağlama bakımından da en etkili yöntem olduğunu vurgulamak gerekir.

Çocuklarda & Bebeklerde EEG

Küçük yaştaki çocuklarda (genel olarak 5 yaşından küçüklerde) kayıt sırasındaki hareketlilik ve istenen talimatlara uyum gösterememeleri nedeniyle, uyku sırasında EEG kaydı tercih edilir. Kayıt süresi olabildiğince uzun tutulmaya çalışılır (mümkün ise en az 1 saat). Hasta uyandırıldıktan sonra hareketlerin EEG kaydına engel olmadığı dönemde olabildiğince uzun bir süre uyanık dönemde de EEG kaydına devam edilmeye çalışılır.

Bebeklerde ve çok küçük yaştaki çocuklarda, uykuda EEG kayıtları çok daha değerlidir ve bu nedenle bir EEG incelemesi mümkün ise en az 1 saat uykuda EEG kaydı içermelidir.

Uyku sırasında ve uyanıklıktan uykuya geçiş anında beyinin biyoelektrik aktivitesi tamamen değişir. Uykunun farklı dönemleri vardır ve bu dönemlere özgü EEG değişiklikleri saptanır. Uyku  beyindeki anormal elektriksel aktivitenin ortaya çıkmasına yardımcı olur.

Hastanın bu tür çekime gelmeden önceki gece uykusuz kalması, gerek gündüz uyumasını kolaylaştıracağı, gerek anormal beyin dalgalarının ortaya çıkma olasılığını arttıracağı için yararlıdır.

Uyku EEG’sinde hasta uyumazsa test geçersiz midir?

Uykuyu EEG’nin olmazsa olmaz koşulu hastanın iyi uykusuz bırakılmasıdır. Buna rağmen uyuyamayan hastalara chloral hidrat gibi ilaçlar verilip uyku sağlanabilir. Bazen çocukların uyutulması mümkün olmayabilir. Çoğu keresinde uzun bir uyanıklık kaydı da yeterli bilgi sağlar. Ama kimi durumlarda EEG’nin yeniden yapılması gerekebilir.


7/24 TÜM YAŞ GRUPLARINA (BEBEK-ÇOCUK-YETİŞKİN) EEG ÇEKİMİ YAPILMAKTADIR.

EEG çekimi için bizi arayın:
0551 951 51 48

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın